Chiang Mai Tayland’ın kuzey batısında, ülkenin ikinci büyük şehri. Aynı zamanda kültür başkenti olarak da geçiyor. Doğası, mutfağı, kültürüyle tam bir çekim merkezi. Sahil, güneş bana yetmez, kültürü de tanımam lazım diyorsanız, tam size göre bir yer. Bangkok’tan uçakla 1 saat mesafede. Otobüsle 9 saat kadar sürüyor. Chiang Mai’ın bende bıraktığı izleri 10 maddeyle özetlemeye çalışacağım. Şehirdeki aktiviteler saymakla bitmez. 3-5 gün bu şehiri hissetmek için gerçekten çok kısıtlı bir süre.

Chiang Mai surların batısı.

Chiang Mai surlarının batısı.

Herkesin deneyiminin farklı olacağını bildiğim halde Chiang Mai’a Gitmek İçin kendi sebeplerimi yazdım:

Chiang Mai’a Gitmek İçin 10 Sebep

1- Pazarda ayak masajı almak

Chiang Mai, Tayland’ın diğer yerlerine göre daha farklı bir masaj geleneğine sahip. Teknikleri farklı. Sokakta yürürken bizdeki bakkallar kadar çok masaj salonu görmek mümkün. Akşam pazarına kadar yürüyüp, alışverişinizi yaptıktan sonra elinizde içeceğiniz ile bir saatlik ayak masajı almak yorgunluğunuzu geçirecek,  güne yeniden başlayacaksınız. Fiyatı mı? 4 USD sadece:)

2- Fantastik yemekler, uygun fiyatlar

İster sokak satıcılarından alın, ister restoranlarda yiyin, sonuç hep aynı: Çok leziz, çok ekonomik. Sokakta Pad Thai satan kadınını önünden her geçtiğimde bir Pad Thai yemeden duramıyordum 🙂 Seçenekler sınırsız.  Sokaklarda her köşe başında tatlı, tuzlu yemek satan birileri görmek mümkün.

 3. Şahane tapınaklar keşfetmek

Chiang Mai’da 300’den fazla tapınak var. Bu da şehri bir tapınak başkentine çeviriyor. Adım başı şaşırtıcı güzellikte tapınak görmek mümkün. Biz 8-10 tanesini gezdikten sonra bitmeyeceğini anladık ve durduk:)

Chiang Mai 'da bir tapınak

Chiang Mai 'da rengarenk bir tapınak

Chiang Mai ‘da rengarenk bir tapınak

Bir tapınakta bağış kasası, Chiang Mai

Bir tapınakta bağış kasası, Chiang Mai

Din ve para ilişkisi uzak doğuda daha belirgin sanırım. Bağış kutuları çelik kasalar olduğuna göre!

4- Gün batımında nehir kenarında bir restoranda yemek yemek

Chiang Mai eski şehiri surlarla ve surların dışında devasa (2kmX2km) bir hendekle çevrili. Eski şehir kare şeklinde planlanmış, heryere yürüyerek ulaşmak mümkün. Batı surlarının dışında Ping nehiri kenarında çok güzel restoranlarda güneşi batırmak ve leziz Tayland yemekleriyle kokteylinizi yudumlamak günün yorgunluğunu atmak için süper bir seçenek olabilir.

Chiang Mai surların batısında gün batımı

Surların batısında gün batımı.

Chiang Mai surların batısında gün batımı

Surların batısında gün batımı

5. Meyveli içecekler ve pirinçli mango tatlısı

Chiang Mai her köşe başında bulabileceğiniz leziz keşiflerle dolu . İçinde yüzen gözümsü jelli meyve kokteyli (bubble tea) veya sticky rice with mango (pirinçli mango tatlısı) çok leziz. Sırf bunları tatmak için bile tekrar gidilesi yer: Ching Mai.

6- Yemek kursuna gitmek

Chiang Mai’da yapacak onlarca aktivite var, bizim zamanımız sınırlı, 3 günümüz var. O yüzden yemek kursunu seçip geri kalan zamanda şehiri keşfetmeyi tercih ettik. Yemek kursu Tayland’da yaptığımız en eğlenceli şeylerden biriydi. Muhakkak kaldığınız yerden veya internetten yemek kursu bulun ve tadını çıkarın derim. Sabah erkenden yola çıkıyorsunuz, akşam üzeri bitiyor kurs. 1 günlük yemek kursu + market turu (market turunda malzemeleri tanıtıyor aşçımız) fiyatı 1.000-1.500 Baht (30-45 USD) civarı. Üstelik yaptığınız yemekleri doyasıya yiyorsunuz. Kurs arkadaşlarıyla kaynaşmak da ayrı bir zevk oluyor. Buradan rezervasyon yapabilirsiniz.

Chiang Mai yemek kursu

Yemek kursu

Chiang Mai yemek kursu

Yemek kursunda yaptığım yemekler

7- Trenle Chiang Mai dışındaki köylere gitmek

Tren istasyonuna gidip yakın bir yere biletinizi alabilir ve kendinizi Chiang Mai’ın yeşil doğasına atabilirsiniz.

Chiang Mai banliyö treni

Sempatik makinist

Banliyö trenler çok eski ve nostaljik. Makinist çok sempatik biriydi. Kibarca fotoğrafını çekmek için izin istediğimde bana neredeyse treni kullandıracaktı:)

Chiang Mai banliyö treni

Banliyö treni

8- Bisikletle Chiang Mai’ı keşfetmek

Şehir dümdüz, kuzeyi dağlarla çevrili. Bisiklet çok yaygın bir ulaşım aracı. Hem yerliler hem de turistler yürümeyi ve bisiklet sürmeyi tercih ediyor. Şehir merkezinde mesafeler çok uzak değil ve şehir içinden otoban geçmiyor. Şehir dışına çıkarsanız da bisikleti deneyin derim, manzara aşağıda:)

Chiang Mai'daki yemek kursuna giderken

Yemek kursuna bisikletle giderken

9- Kültür ve sanatla iç içe olmak

Chiang Mai Tayland’ın kültür başkenti. Şehir sanat okulu öğrencileri, sanatçılar, zanaatçılar, el sanatları ile uğraşanlarla dolu. Ünlü gece pazarında her türlü el sanatı dükkanını gezebilir, güzel hediyelik eşyalardan hangisini alsam diye kararsız kalabilirsiniz. Ya da bizim gibi yeriniz az, yolunuz uzunsa, fotoğraflarını çekip sonra bakıp bakıp ağlarsınız.

Chiang Mai 'da sokak müzisyenleri

Sokak müzisyenleri

10- Çin mahallesi

Çin mahallesi şehrin hemen batısında, surların 2-3 km. dışında yer alıyor. Eski şehire biraz uzak sayılır. Biz yürümeyi sevdiğimiz için mesafe fazla gelmedi ama bir tuk tuka da binilebilir. Çin mahallesi sokaklara dağılmış tezgahları, leziz yemekleri, hediyelik eşyacı ve karmaşası ile tam bir “Çin mahallesi”. Şehirin görülmezse olmazlarından. Türkiye’de pazar gezmeyi sevenler için özellikle keyifli bir deneyim olabilir.

Chiang Mai Çin Mahallesi

Chiang Mai Çin Mahallesi

Chiang Mai’da nerede kalınır öğrenmek için buraya tıklayabilirisiniz. Lütfen sorularınızı veya kendi deneyimlerinizi yorumlara yazarak bizimle paylaşın.