Ramazan Bayramı hepimize ilaç gibi geldi.
Tatil Candır
Deniz kıyısı, yayla, başka şehirler, ülkeler… Seyahat tercihimiz hangisi olursa olsun, işimizden, evimizden, rutinimizden uzaklaştık. Soluk aldık. Belki doğaya teslim olduk. Belki sakinleşip, hayatımıza dönüp bir bakma imkanımız oldu. Belki de her şeyden, herkesten kaçma, sadece yaşam dürtülerimizle var olma şansını yakaladık.
Yaptığımız her şey canımıza can kattı. Kendimizi yeniden keşfetmemizi sağladı.
‘Gerçekliğe dönüş’
Her tatilin bir sonu, her yolun bir dönüşü olduğu gibi bu Bayram tatili de sona erdi. Akınlar halinde şehre, evimize, işimize ve hayatımıza dönüyoruz. Bayram dönüş trafiği de tuz biber oluyor her şeyin üzerine.
Halbuki hepimiz aynı durumdayız. Bunu bilip, kabul ettiğimiz sürece üstesinden gelebiliriz.
Eğer gerçekliğimizi değiştirirsek ‘gerçekliğe dönüş’ o kadar da zor olmayabilir. Biz sıradan günlerimize tatilden anlar ekleyebiliriz. Teknik olarak tatilimizi uzatmış sayılırız ☺
Yaz Bitmedi ki!
Live-Love-Thank (Yaşa- Sev-Şükret) olarak, tatilden şehre dönmenin bunalımını yok edip keyifli, alternatif bir yaz geçirmeniz için 10 tavsiye derledik.
Bu yaz dönüşünüz muhteşem olacak!
Tatil Dönüşü, Şehre Adapte Olmak için 10 Tavsiye
1. Sabahları yarım saat erken kalkın
Güne koştur koştur başlamayın. Zaten gün boyunca yolda, işte, yine yolda koşturacaksınız. Sabah evden çıkmadan önce, uykudan çaldığınız vakti kendinizle biraz daha sakin ve kaliteli geçirmeyi deneyin. Cep telefonunuza ve sosyal medyaya teslim olmadan kendinize bu yarım saati ayırın. Çayınızı, kahvenizi biraz daha keyifle yudumlayın. Güne başlamadan, yaşam, başkaları, sorumluluklarınız size el koymadan, belki kısa bir günce yazabilirsiniz. Başta sadece bir sayfa yazın. Hedefiniz her sabah üç sayfa yazmak olsun. Ama 30 dakikadan fazla vakit ayırmayın buna. Aklınıza gelenleri filtrelemeden yazın. Kalmasın içinizde. Yazın gitsin. Geri dönüp okumayın sakın. İleri bakın, gün yeni başlıyor. Deneyin, çok iyi gelecek size. İnanın.
2. Sabaha ‘Güneşe Selam’ ile başlayın.
Yoganın en temel akışlarından biri olan ‘güneşe selam’ güne iyi başlamak için ideal bir hareket serisidir. Uyandığımızda esnemek, vücudumuzdaki kan akışını hızlandırmak suretiyle her hücreye oksijen yollamak, hareket serisini takip etmeye çalışırken başka şeyler düşünmemek, kendimizle baş başa kalmak gibi çok değerli yardımları olur bize. Namaz ile olan benzerliğini de göreceksiniz. Namaz da bence gün içinde kişinin beden ve akıl sağlığını korumak için harika bir pratiktir. Antalya Yoga merkezinin videosu ilk kez ‘güneşe selam’ serisini yapacaklar için iyi bir örnek. Kaç kere tekrar edeceğiniz size kalmış. 5 tekrarla başlayın isterseniz. Zaman içinde kendinize uygun bir süre, bir ritim bulursunuz.
3. Yemek için çiğ ve taze sebze, meyve yanında ızgara protein deneyin
Yazın vitamin, lif ve lezzet dolu mevsimlik meyve ve sebzelerini taze taze, çiğ çiğ tüketin. Tüm vitaminler kaybolmadan sizin olsun. Yanında da ızgara protein: et, tavuk, balık, hellim peyniri, tofu. Hafif, leziz ve besleyici. Arkadaşımdan öğrendiğim çiğ kabak salatası hayatımı değiştirdi! Herkes de bayılıyor. İnternetten ilham, bilgi alın. Sonra kendi menünüzü yaratın. Bizimle de paylaşın tarifleriniz muhakkak. Pinterest’te harika tarifler var bu arada. mmm
4. İş çıkışı arkadaşlarınızla buluşun
Arada bir iş çıkışı, arkadaşlarınızla bir kahve, bir limonata, bir bira için buluşun. Günler uzun nasıl olsa. İmkanınız varsa iş çıkışı arkadaş(lar)ınızla laflayın, kafanızı işten uzaklaştırın. Bu şarkı belki moda girmenize yardımcı olur. ☺
5. Akşam yemeği yedikten bir saat sonra yürüyüş yapın
Yakında park yoksa semt merkezine yürüyün. Belki bir de dondurma alırsınız 😉 Hareket etmek, temiz hava çok iyi gelecek! Gününüzü uzatacaksınız, dolduracaksınız. Bedeninizi de mutlu mutlu hareket ettireceksiniz. Yürütecek köpeğiniz yoksa kendinizi yürütün. Bu bir ihtiyaç!
6. Evinize arkadaşlarınızı çağırın ya da kendinizi davet ettirin
Evinize yemeğe ya da yemek sonrası balkon, bahçe oturmasına komşu ya da arkadaşlarınızı çağırın ya da kendinizi davet ettirin. Başkalarıyla konuşarak, görüşerek tatildeki sosyalliğinizi devam ettirebilirsiniz! Online olmayan bir sosyallik bahsettiğimiz, hani etli kanlı olanından 😉
7. Daha önce denemediğiniz bir yemek ya da içecek hazırlayın
Aileniz ya da arkadaşlarınız için daha önce denemediğiniz bir yemek ya da içecek hazırlayın. Yeni bir şey yapın birlikte. Anısı sizinle kalsın . Belki de bir gelenek haline getirirsiniz, haftada bir, ayda bir tekrar edersiniz. Rüya gibi ☺
8. Ailenizle arkadaşlarınızla bir kitap seçin, hepiniz aynı kitabı okuyun
Ama her hangi bir kitap olmasın. what’sup grubu kurun. Kitabı seçmek için de bir diyaloğa girin. Dahil olun. Araştırın. Oylayın. Sonra da bir araya gelip kitap hakkında konuşun. Yeni ortak konularınızı bulun, kendi gündeminizi yaratın. Kim bilir belki birlikte bir kitap yazar ya da film yaparsınız sonunda ☺
9. Kendi yoğurdunuzu, kış için domates konservenizi, kendi reçelinizi ya da likörünüzü yapın
Yazın sunduğu nimetlerin tadını sonuna kadar çıkartın. Kışın sadece onların hatırası olacak aklımızda.
10. Yaşadığınız şehirdeki spor seçeneklerini araştırın
Açık havuz, tenis kortu, açık hava futbol sahası, yoga stüdyosu, bisiklet kiralayan dükkanlar ya da yelken kursu gibi ilginizi çeken spor seçeneklerini araştırın. Bir defalık bile olsa kıyın paraya, organize olun, bir ya da bir kaç arkadaşınızla ya da ailenizle açık havada spor yapın.
Yaz yeni başladı ve siz daha yeni ısınıyorsunuz.
Her günümüzü tatilden çalınmış anlar, saatler ve keyiflerle renklendirebiliriz.
Cümlemize iyi yazlar ☺
Yaz aylarinda günes isinlari yoluyla hipofiz bezinde melatonin üretimi azalir. Uyanik, canli, neseli oluruz. Kisin günes isinlarinin azalmasiyla birlikte melatonin salgimiz artmaya baslar, dolayisiyla daha sakin, daha yavas bir beden ve ruh hali içine gireriz. Bedendeki bu dogal biyolojik ritim döngüsündeki bozukluklar mevsimsel depresyon gibi bir duygu durum bozukluguna yol açabilir. Ancak mevsimsel depresyonun tatil sonrasi depresyondan farkli bir durum oldugunu unutmayin; karistirmayin..
Yorumunuz için teşekkür ederiz Julian Siravo! Her türlü depresyonu yenmek için tüm tavsiyelere açığız. Madem ‘mevsimsel depresyon’dan bahsettiniz, yaklaşan sonbahar aylarında bu konuya da el atmamız lazım. Bu konuda bilgilerinizi paylaşmak isterseniz sizi sayfamızda misafir blogger olarak görmek isteriz!