Önceli yazımda Evde Buğday Birası Nasıl Yapılır? anlatmaya çalışmıştım. İlk defa bira yapacak olanlar ilk yazıdan başlayabilir. Biramızı yaptık, kovada 2-3 hafta bebek gibi kabarcık çıkartmasını izledikten sonra sıra geldi Şişeleme aşamasına.
Mayalamanın Bittiğine Emin Olun
Mayalama genelde 14-21 günden sonra bitiyor. Hidrometreniz varsa 3 gün arka arkaya 1010’un altında aynı değeri ölçüyorsanız mayalama bitmiş demektir. Hidrometreniz yoksa da 21. günde hava filtresinden kabarcık çıkmıyorsa şişelemeye başlayabilirsiniz.
Hidrometre nasıl kullanılır?
PBW ile temizleyip duruladığınız hidrometre ve ölçüm kapına biramızdan numune dolduruyoruz. Taşmaması için ağzından bir parmak kadar boşluk bırakın.
Hidrometre çok hassas bir alet. İnce kısmından tutup sallamayın, kırılabilir. Hiderometreyi bira dolu kabın içine koyduktan sonra kaba değmeden sabit durduğunda ölçümü yapabilirsiniz. Köpükleri almanız gerekiyor ki okumanızı engellemesin. Hidrometrenin doğru ölçüm yapması için etrafında kabarcık kalmayacak kadar sallayın. 1010-1004 arası bir rakam çıkacaktır ki bu da “bottle” şişele yazan sarı alana denk gelecektir.
Hangi Şişelere Bira Doldurabilirsiniz?
Depozitolu tüm bira şişelerine dolum yapabilirsiniz. Bunlar daha koyu renkli camlı ve dayanıklı, kalın şişelerdir. Güneş ışığını içeri daha az alırlar. Bomonti, Efes Malt, Tuborg, tombul Efes depozitolu şişe bulabilirsiniz. Çevir – aç kapaklara dolum yapamazsınız.
Şişeleri bakkaldan almaktansa kendiniz ve çevrenizin tükettiklerini toplamaya çalışın, kir ve hijyen farklı fazla oluyor. Ben şahsen içtikten sonra şişelerimin içine kaynar su koyup bekletiyorum. Temizleme işim çok kolaylıyor.
Gerekli Malzemeler
- 46-48 tane boş 50’lik depozitolu bira şişesi.
- Dolum çubuğu
- Şeker ölçüm kabı (küp şeker kullanıyorsanız gerekmiyor)
- Star San & PBW çözeltileri
- 300 gr. toz şeker veya küp şeker
- 50 tane arındırılmış bira kapağı
Şişe Temiziliği
- Dolduracağınız tüm şişeleri (2-3 tane de yedek ekleyin) suyla iyice çalkalayın.
- 3 çay kaşığı PBW‘yu 1 lt. suda eritin. Bu emisyonu şişeden şişeye aktarın, aktarırken de şişeleri, özellikle diplerini iyice fırçalayın.
- Şişelerin etiketlerini sökmek için sıcak suda bekletmeniz yeterli. Artık kolaylıkla fırçayla çıkartabilirsiniz.
- Star San’lı kasede arındırdığınız kapaklarınızı temiz bir tezgaha koyun.
- Birayı yaparken sakladığın Star San arındırıcıyla (1 çay kaşığına 1 lt. su) şişeleri çalkalayın. Minik çiçek sulama spreyi ile bu işi kolayca yapabilirsiniz.
- Süzülmeleri için şişeleri ters çevirin. Bunun için Butikbira.com‘da satılan şişe ağacını alabilirsiniz veya bira kasasına ters koyabilirsiniz. Star San’ladıktan sonra şişeleri bir daha durulamıyoruz. İçinde kalan köpükler için endişelenmeyin, zararı yok.
Şekeri Ayalayın
Şişe şekeri oranı normalde litreye 8 gr olarak hesaplanabilir. Bira seti içinden çıkan Şeker ölçeği şimdi işinize yarayacak. 3 gözü olan ölçek, 0,33, 0,50 ve 0,75’lik şişeler için 2,6 gr., 4 gr., 6 gr. şeker eklemenizi sağlıyor.
Önceki yazıda tarifini verdiğim buğday birası için ben 0,5’lik şişeler için büyük gözü kulanıyorum. Yani 5- 6 gr. şeker koyuyorum. Buğday birası köpüklü olmadığı için fazladan şeker koyuyorum.
Küp şekerle de aynı işlemi yapabilirsiniz. Buğday birası için 1000 gr.’lık 360 adet küp şekerden 2 tane kullanabilirsiniz. Şekerler oda sıcaklığında (15-25 derece sınırında) mayaların yemesi ile karbondioksit gazına dönüşecekler.
Şekerleme
- Dolduracağınız tüm şişelere ayarladığınız ölçekte şekerleri ekleyin. Küçük bir huni işinize yarayabilir ama biz direkt ölçek kabından döküyoruz.
- Bir diğer yöntem de 23 lt. bira için gereken şişeleme şekerini en az miktarda kaynar suda eritip, oda sıcaklığına ılımasını beklemek. Daha sonra kovadaki birayı başka bir temiz-steril kovaya aktarıp, içine şekerli suyu ekleyebilirsiniz. tercih sizin. Ben şahsen ikinci kovayı sterilize etmekle uğraşmamak için şişeye şeker ekliyorum.
Bira Kovasını Hazırlama
- Bira kovasını sallamadan bir tezgahın/masanın üzerine çıkartın.
- Altına küçük bir leğen koyun ki damlayan biralar içine aksın.
- Kitle gelen şişe doldurma çubuğunu Star San‘la arındırdıktan sonra musluğa takın.
- Hava kilidini şişeleri doldurmadan önce çıkartın. İçeri hava girmezse musluktan bira akmaz.
Doldurma
- Musluğu açıp doldurma çubuğunu şişenin dibine değdirin. Şişeniz dolmaya başladı.
- Bira şişenin ağzına kadar dolunca durabilirsiniz. Çubuğun kendi hacmi kadar gazlanma için gerekli boşluk kalacaktır.
- Doldurduğunuz şişleri kapama aleti ve arındırılmış kapaklarla çok fazla bastırmadan kapatın. Kapaklar kapatıcıdaki mıknatısa yapışarak kolayca yerine oturmasını sağlayacaktır.
- Doldurduğumuz şişeleri dik şekilde oda sıcaklığında saklayacağız.
- Kovanın dibine geldiğinizde kapağını açıp şişelerin içine çok fazla tortu kaçmadığından emin olun. Kovayı eğerek maksimum birayı kurtarabilirsiniz:) Bu son şişe biraz bulanık olabilir. Üzerini işaretlemenizi öneririm.
Şişede Bekleme Süresi
Gelelim acılı kısımlara. Biraları şişede içmeden bekletmek kadar zor bir aşaması yok bu işin:) Şişeleri oda sıcaklığında ışık almayan, kuru bir yerde en az 7 gün bekletin. Örneğin buğday birası, tadı ve aroması daha iyi oturması için en az 4 hafta şişede kalması gerekiyor. Pilsner’de bu süre 1-2 hafta kadar. Bira dolu şişelerimizin istenmeyen bir aksilikle patlama ihtimaline karşı, birbirlerine ve çevresine zarar vermeyecek şekilde bira kasasında, üstü örtülü olarak saklamanızda fayda var.
İçmeden 2 gün önce buzdolabına aldığınız biranız daha berrak olacaktır.
Merak edenler varsa şimdiden söyleyeyim evde yapacağınız tüm biralar tekelden alacağınız markalardan daha lezzetli olacak.
Afiyet olsun:) Yorumlarınızı ve sorularınızı lütfen aşağıda yorumlara yazın…
Live Love Thank: Yaşa, Sev, Şükret.
süper anlatmışsınız teşekkürler.
Çok teşekkürler Ender:) Ben de bir şey atlamamak için bira yaparken veya şişelerken yazılarımı açıyorun :))) Kendime de not almış oldum askında…
Sevgiler,
Umur
Merhaba ben şişelemeyle ilgili bir şey soracaktım. 20 şişe yapsam daha sonra şişelerim diye birayı kovada bırakabilir miyim? Yoksa şişelemeye başlayınca bütün kovayı şişelemem mi gerekiyor?
Selamlar, evet kovada bırakırsanız zamanla aramoları azalacaktır. Kontamine de olabilir.
Merhaba, şişenin içine şekeri attıktan sonra bira dilimini yapınca dipte kalan şeker tamamen cozunup karışmıyor. Bunun bir zararı var mıdır? Bunun önüne nasıl geçerim? Teşekkürler
Selam, pilsnerlerde dipte şeker kalabilir, mahsuru yok, şişeyi yavaşça bardağa doldurabilirsiniz, dibini içmezseniz baş ağrısı olmaması ve lezzet için daha iyi olur.