İlk Live Love Thank biramızı Petek’le Butik Bira’dan aldığımız kit ile yaptık. Daha sonra yaptığım buğday birası ise şimdilik favori biram oldu. İyi ki de bira yapmaya yapmışız diyorum, bu kadar zevkli bir hobi olabileceğini tahmin bile edemezdim.
İlk biramız kitin içinden çıkan Pilsner’di. Yaz sıcaklarında kovaya kurduğumuz birayı 18-22 derece arasında sabit tutmak biraz zor olduğu için kova için strafordan bir kutu yaptım. Kutunun içerisine hergün 1 tane 0,50 lt.’lik buz koyarak ısıyı 18-22 arasında sabit tutmayı başardım.
Kış gelir gelmez kurduğum yaptığım bira ise Muntons Buğday kiti ile bira kurmak oldu. Amacım çok sevdiğim Weihenstephan’e yaklaşmaktı. Muntons veya Coopers buğday kiti, WB-06 maya ile biramızı yaparken, 22-25 derece arasında muz aromaları, 18-22 derece arasında karanfil aromaları ortaya çıkartıyor. Tercih size kalmış 🙂 Ben Weihenstaphene daha baskın muz aromalı olduğu için, kovadaki mayalamayı 22 derece üstünde yapmaya çalıştım.
Adım adım yazmaya çalışacağım. Hem benim için hem evinde bira yapmak isteyenler için bir rehber olsun istiyorum.
Bira yapmak kabaca çorba yapmakla yoğurt/turşu kurmak arası bir şey. İşin kökeninde mayalama var. Medeniyet tarihi tarımla, yani yerleşik hayatla başladığını biliyoruz. Buğday ekip biçmeye başlayan insanlar son bulgulara göre ekmekten önce bira yapmaya başlamışlar. 5000 yıl önce Mezopotamya’daki işçiler maaş çeklerini bira olarak alıyormuş. Yüksek besin değeri, keyif vermesi, dayanıklılığı, eski çağlarda temiz içme suyuna erişimin zor olması gibi sebeplerle bira üretimi günümüze kadar devam etmiş. Şuanda dünya üzerinde 200 ülkede bira üretiliyor ve tüketiliyor.
Evde buğday birası yapmak için gerekli malzemeler
- 1 adet bira yapım kiti: (butikbira.com’dan bira kiti olmayan seti sipariş verebilirsiniz)
- 1 adet Muntons veya Coopers Buğday bira kiti (20-23 lt. bira çıkıyor)
- 1 adet WB-06 Maya
- 2 Adet 500 gr. Buğday Kuru Malt Özü (Butik Bira’dan sipariş verebilirsiniz)
- 1 adet 20 tl’lik açılmamış damacana su, 2 adet açılmamış 5 lt.’lik soğuk şaşal su
- Kettle
- Tencere
- Konserve açacağı
- Teflon bant
- Bulaşık süngeri
- Streç film/koli bantı
Adım adım evde buğday birası nasıl yapılır?
Ön hazırlık
- 2 adet 5 lt.’lik açılmamış suyu buzdolabında soğutun.
- Buzdolabında tuttuğunuz WB-06 mayayı pasif halde durduğu dolaptan çıkartın. Oda sıcaklığında 15 derecenin üstünde tekrar canlanması için 1-2 saat verin. Mayayı oda sıcaklığında da saklayabilirsiniz, ben uzun ömürlü olsun diye buzdolabında saklıyorum.
- 1 lt çeşme suyuna 2 çay kaşığı PBW ekleyerek karıştırıp bekletin.
- 1 lt çeşme suyuna 2 çay kaşığı Star-San ekleyerek karıştırıp bekletin.
- Kovanın içine birayla temas edecek herşeyi (musluk, contalar, konserve açacağı, makas, karıştırıcı, hava kilidi ve kapağı) koyarak, PBW deterjanla yıkayın ve durulayın.
- Kovanın musluğunun gövdesini kaliteli bir teflon bantla 3 tur sıkıca sarın. Musluğu contalardan biri kovanın dışında, diğeri içinde kalacak şekilde kovaya takın. Contasını çok fazla sıkmayın, su sızdırabilir.
- Musluğu kapatıp, kovaya en az 5-10 lt. su koyun. 0.5,-1 saat kadar bekletin, musluktan veya contadan su sızmadığından emin olun. Sızıyorsa contayı sıkırak/gevşeterek tekrar deneyin. Musluktan sızıyorsa da musluğu açıp-kapatın.
Buğday birası yapımı
- Birayla temas edecek her şeyi Star San arındırıcı ile durulama ve kurulama yapmadan yıkayın. Malzemelerde köpükler kalacak, zararlı değil. Kalsın. Çeşme suyu ile durularsanız tekrar mikrop veya bakteri kapabilir.
- 2-3 lt. çeşme suyu kaynatın, sıcak olarak beklesinler.
- Bir tencereye 1 lt. kaynar su koyun ve içine Buğday Kitini yerleştirip akıcı hale gelmesi için 10 dk. bekleyin.
- PBW ile yıkayıp, Star San ile arındırdığınız bir tencerede 2 lt. (yeni açılmış) oda sıcaklığında içme suyuna 2 paket (1 kg.) kuru malt özünü yavaşca ekleyerek eriyinceye kadar karıştırın. Aynı tarhana çorbası yapar gibi, topaklanmadan eritmemiz gerekiyor.
- Kovaya tencerede erittiğiniz kuru malt özünü dökün. Üzerine tencerede sıcak suda akıca hale gelen buğday kitini dökün. Kitin içine 1 lt kaynattığınız suyu dökerek kalıntılarını da kovaya boşaltın. Kit sıcak suylayken çalkalamayın. Tadı oksitlenebilir.
- Şuanda kovanızda 1 kg erimiş kuru malt özü, 1,8 lt. erimiş kit. 1 lt sıcak su, 1 lt ılık su var.
- Kovayı karıştırıcı çubukla yavaş yavaş karıştırın. Şuanda kovadaki karışım (şerbet) sıcak olduğu için acı tatlar oluşturmaması için hava ile karışmaması gerekiyor. Bunun için yavaşça karıştırmamız gerekiyor. Kıvamlı şerbet (bal gibi) kalmayana kadar karıştırın.
- Şimdi kovamızı mayalanma için kıpırdamadan 18-25 derece arasında kalacağı yere taşıyoruz.
- Amacım kovayı 21 lt. yaparken, kova üstündeki termometreyi 22-25 derece arasında tutmak. kovayı tamamlamak.
- Kovanın dışındaki dereceyi kontrol ederek oda sıcaklığındaki açılmamış 5 lt‘lik veya dolaptaki soğuk 5 lt‘liklerden ekleyerek, 18-25 derece arasında, 21 lt–22 tl‘ye tamamlayın.
- Artık ılık olan şerbeti karıştırıcı çubukla 3-4 dk. iyice karıştırın.
- Hidrometreniz varsa musluktan kabına doldurup ölçüm yapın. Yoksa bu adımı atlayabilirsiniz. Bu ölçümüm adı OG (original gravity). 1045-1050 civarında çıkması lazım.
- Üstündeki köpüğü çubukla kenarlara çekerek sıvı şerbeti görecek kadar yer açın. Star-sanladığınız makasımızla, WB-06 mayamızı açıp, serperek boşluklara dökün.
- Artık kovayı sallamıyoruz. Kapağı sıkıca kapatın. Kontrol edin kapandı mı diye.
- Star-sanladığımız hava kilidimizin içine kaynayıp ılımış suyumuzdan ekliyoruz. Kapağını kapatıyoruz. Kapaktan CO2 çıkışı oluyor merak etmeyin. Kapağın amacı toz, bakteri v.s. girmesini engellemek.
- Etrafını koli bantı veya streç filmle sarın.
14-21 gün sonra biranız şişelemeye hazır hale gelecek. Hidrometreniz varsa arka arkaya 3 gün aynı değeri okuduğunuzda şişeleyebilirsiniz. Hidrometreniz yoksa 21. günde şişeleyebilirsiniz.
Evde yaptığınız buğday birası nasıl şişelenir?
Şişeleri bakkaldan almaktansa kendiniz ve çevrenizin tükettiklerini toplamaya çalışın, kir farkı ve hijyen farklı fazla olur. Ben şahsen içtikten sonra şişelerimin içine kaynar su koyup bekletiyorum. Temizleme işim çok kolaylıyor.
Evde buğday birası yapımı hakkındaki bir sonraki yazımda şişeleme hakkında tüm süreci anlattım. Linki de burada efendim.
Evde buğday birası yapmanın maliyeti ne?
Bira yapım seti: 111 TL (1 defa alıyorsunuz)
Coopers Buğday bira kiti: 69 TL
WB-06 bira mayası: 13 TL
Su (25-30 Lt.): 15 TL
2 X Buğday kuru mal özü (18 TL): 36 TL
Toplam: 243 TL
1. yapımda 50’lik şişe maliyeti: 5,28 TL
2. yapımda 50’lik şişe maliyeti: 2,87 TL
Ne kadar sürüyor?
18-25 derecede 3 hafta kovada, oda sıcaklığında 1 hafta şişede, 2 gün buzdolabında bekledikten sonra nefis buğday biranız hazır. Buğday birası, şişede 2-3 hafta beklerse tadının oturacak, ideal lezzetine yaklaşacaktır.
İlk buğday biramı şişede beklediği 4. günde aman da ne şahane diyerek arkadaşlarımla yarıladığımız için beklemeniz için dua etmekten başka çarem kalmadı 🙂 Allah sabır versin diyim 🙂
Bira yapmak yemek yapmaya benzediği için herkes kendi tarifine göre yapabilir. Bir çok parametre olduğundan her bira yapımında 1-2 parametreyi değiştirirseniz (maya, su, sıcaklı v.s. gibi) biranızın lezzetinin, görüntüsü ve kokusunu daha iyi hale getirmeniz mümkün. Bu tarif zamanla değişecek diye umuyorum.
Lütfen sorularınızı veya önerilerinizi, eklemek istediklerinizi yorumlara yazın ki herkesin işine yarasın…
Bira kitinin açıklamasında 2 adet Kuru Malt özü ile 700 gr. şeker kullanılması öneriliyor %5 alkol için. Tercih mi etmediniz, atladınız mı?
Merhaba Emrah bey,
Kutu üzerlerindeki değerler yol gösterici ama isteğimize göre modifiye edebiliriz. Şerbeti 23 LT yerine 21 LT kurmak gibi.
Sevgiler,
merhaba. Weihenstephaner sevdiğim bir biradır. tarifinizi aynen yaptım. şişeledikten yaklaşık 1 2 sonrasında aşırı gazlanma oldu. içerken boğazda köpük oluyor yutkunmak güç. şişeledikten sonra 2 hafta oda sıcaklığında karanlık ortamda kaldı, sonrasında balkona çıkardım. hava koşulları 20 derece civarındaydı. hata neredeydi? dışarıya çıkarmak mı yoksa başka bir yerde miydi? bu arada şişelerken şişeye şeker katmıştım. belki az kattım ama fazla katmadım kesinlikle. cevabınızı bekliyorum. teşekkürler şimdiden.
1 2 ay sonrasında olacaktı.
Günaydın…Çok sevindim uygulamanıza… Kaç derecede birayı yaptınız? Bir de kaç gün kovada kaldı? İlk üç gündeki sıcaklık şartları önemli oluyor çünkü mayalar çoğu işi ilk üç günde yapıyor. Şişeleri yıkarken BWP, durulama ve Starsan 3’lü aşamayı atlamak lazım, ben ilk başa kaynar sudan geçirmeyi de ekliyorum. Zaten biraları içtikten sonra şişelerde kalan tortuları o akşam veya sonraki sabah kaynar sudan geçirip toz almayacak şekilde saklıyorum.